Learning Slovenian and Making Dražgoše Honeybread

As pointed out in one of the previous posts, learning a language can also be fun, creative… and delicious.

Usually every Saturday, Sarah, Jana, Kate and Frank, a group of Slovenian Australians from Melbourne gets together to learn Slovenian language with a help of Draga Gelt, a long-time teacher who almost twenty years led and taught at the school of the Slovenian Association Melbourne. 10 years she taught at a high school level at the Saturday School of Modern Languages.

It was a pleasant experience to join Sarah, Jana, Kate, Frank and Draga at one of their language lessons. This time, inspired by the Slovenian strive to the proclamation of World Bee Day within the framework of the United Nations and in connection with the Cook Hub project, the topic was related to honey.

Following the concept learning-by-doing, the participants have learned Slovenian nouns with adverbs for cooking utensils, tools,  ingredients and dishes as well as verbs used to make Dražgoše honeybread, a traditional Slovenian decorated bread. At the end, all went home with new knowledge, experience and their own honey heart.

It is not an easy way to follow a recipe in Slovenian – but it’s fun! 😉

Here you can read more about Draga’s language courses.

If anyone wants to try making Dražgoše honeybread, below is the RECIPE borrowed from www.slovenijanadlani.si/drazgoski-medeni-kruhki:

Dražgoški medeni kruhki

Dražgoški medeni kruhki niso samo značilna jed, so tudi prijetni na pogled in seveda zanimivi. Najbolje jo seveda pripravijo domačinke, če pa se želite tudi sami poizkusiti v pripravi, je tukaj recept.

Za pripravo jedi dražgoški medeni kruhki za osnovno testo potrebujete:

– Med (1 kg)
– Ržena moka (1,5 kg)
– Jelenova sol (15 g)
– Voda (0,5 dl)
– Mleti cimet (1 žlička)
– Mleti klinčki (1 žlička)

Za testo za okrasitev dražgoških medenih kruhkov potrebujete:

– Med (500g)
– Pšenična moka (700g)
– Jelenova sol (7 g)
– Voda (0,25 dl)
– Ščep mletega cimeta
– Ščep mletih klinčkov

V ponvi segrejemo med. Pred tem pa v večji posodi zamešamo rženo moko, mlete klinčke in mleti cimet. Sol stopimo v vodi in jo z medom, ki smo ga segreli dodamo drugim sestavinam. Vse sestavine zgnetemo v gosto in gladko testo.
Celoten postopek se ponovi, ko pripravljamo testo za okrasitev medenih kruhkov.

Testo nato na podlagi, ki smo jo pomokali razvaljamo, nato pa si izberemo obliko in jo izrežemo. Robove po želji okrasimo. Kruhke po tem, ko smo izrezali oblike premažemo s hladno vodo. Iz testa za okraske naredimo poljubne vzorce (rože, srčki, vitice …) in z njimi okrasimo z vodo premazane kruhke.

Namažemo pekač in okrašene medene kruhke postavimo na pekač. Pečico pred tem ogrejemo na 165°C in pustimo peči od 10 do 15 minut. Ko so kruhki pečeni jih še premažemo s toplim prelivom, ki ga naredimo tako, da segrejemo vodo in v njen žlico medu. Dražgoški medeni kruhki dobijo svetleč sijaj.

Dražgoški medeni kruhki so primerni kot posladek ali pa kot darilo za vaše najdražje. Priprava je tudi odlična za zabavo z otroki. Pa dober tek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s